KONKURS GASTRONOMICZNY „SMAK SZPARAGÓW”

Szparagi, które są smakowitym zwiastunem wiosny, wystąpiły w roli głównej podczas szkolnego konkursu gastronomicznego „Smak szparagów 2023”, przeprowadzonego 29 maja 2023 r. Uczestnikami konkursu byli uczniowie klasy pierwszej technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pod kierunkiem p. S.Nizioł, p. D.Dudzińska. Wśród przygotowywanych potraw dominowały dania z makaronów, jednak najwyżej został oceniony krem z zielonej szparagi z krewetką i parmezanem przygotowany przez Kingę Staroń , Patrycję Radu i Izabelę Królikowską. Na drugim miejscu znalazły się: szparagi zapiekane w boczku wykonane przez Natalię Lisak i makaron ze szparagami przygotowany przez Kingę Stasiowską, Izabelę Stochłę i Amelię Skibę. Trzecie miejsce zajęły Gabriela Janowska i Wiktoria Kozek nagrodzone za grzanki z szynką i szparagami z sosem holenderskim.

Wszystkim uczestnikom gratulujemy ciekawych pomysłów!

Dorota Dudzińska, Sylwia Nizioł