NIE MARNUJMY ŻYWNOŚCI!

Międzynarodowy Dzień Świadomości o Marnowaniu Żywności obchodzony jest corocznie 29 września. Został ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2019 roku, aby zwrócić uwagę na problem marnowania żywności na świecie oraz promować działania zmierzające do jego zmniejszenia

Marnotrawstwo żywności to bardzo poważny problem XXI wieku. Każdego dnia w wielu domach wyrzucane jest jedzenie, do produkcji którego trzeba było wykorzystać określone ilości wody oraz energii. Konsekwencją takiego stanu rzeczy jest coraz szybsza degradacja środowiska. Ma to związek z nadmiernym konsumpcjonizmem dotykającym krajów rozwiniętych. Niemarnowanie żywności to jedna z metod, która pozwala każdemu z nas wziąć w swoje ręce losy planety. Zdarza Ci się wyrzucać jedzenie???

Ograniczenie strat i marnotrawstwa żywności wymaga uwagi i działań nas wszystkich, od producentów żywności, przez łańcuch dostaw żywności, po przemysł spożywczy i konsumentów.

 W związku z tym na lekcji biologii uczeń Jakub Cwanek z drugiej klasy technikum informatycznego przygotował prezentację, w której przedstawił sposoby zapobiegania marnowaniu żywności. Oto niektóre z nich:

1.   Kupuj to, czego naprawdę potrzebujesz, zaplanuj listę produktów.

2.    Kontroluj zawartość lodówki i dbaj o porządek w niej.

3.   Sprawdzaj daty przydatności do spożycia na opakowaniu.

4.   Żywność przechowuj zgodnie z zaleceniami na etykiecie.

5.   Mroź, susz, wekuj.

6.   Wykorzystuj zwroty poprodukcyjne.

I na koniec…bardzo wartościowa rada: starajmy się przynajmniej jeden dzień w tygodniu poświęcić na przygotowanie posiłków z dostępnych w lodówce składników. To idealny sposób na uniknięcie niepotrzebnego kupowania, a następnie wyrzucania jedzenia.

Serdecznie dziękuję Jakubowi za przygotowanie ciekawej prezentacji.

Magdalena Charchut