SUKCES UCZNIÓW TECHNIKUM ŻYWIENIA W OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE „ZBOŻA NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI. POWRÓT DO ZBÓŻ PRADAWNYCH”
14 grudnia 2023r. uczniowie naszej szkoły: Kinga Staroń, Patrycia Radu, Natalia Lisak i Korneliusz Róg, wraz z opiekunami Sylwią Nizioł i Dorotą Dudzińską wyjechali na Podlasie do Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Rudce. Odbywał się tam finał ogólnopolskiego konkursu „Zboża najwyższej jakości. Powrót do zbóż pradawnych”. Już w pierwszym dniu pobytu odbywały się zmagania finałowe dla uczniów w kategorii kucharz. W tym samym czasie uczniowie – piekarze wraz z opiekunami uczestniczyli w warsztatach zielarskich w Ziołowym Zakątku w Korycinach, podczas których tworzyli własne kompozycje mieszanek przypraw. Po zmaganiach konkursowych kucharzy wszyscy uczestnicy wysłuchali prelekcji pana Czesława Meusa-przedstawiciela Stowarzyszenia „Polska Ekologia” na temat Pradawnych Zbóż, odbyło się też spotkanie integracyjne uczestników konkursu.
W drugim dniu zmagania finałowe rozpoczęli piekarze. Uczniowie- kucharze i ich opiekunowie w tym czasie wyjechali na warsztaty edukacyjne samodzielnego komponowania herbat owocowo- ziołowych.
Dzień zakończył się sukcesem obu naszych drużyn. Uczniowie w kategorii piekarz zajęli II, a w kategorii kucharz III miejsce w kraju w III Ogólnopolskim Konkursie dla młodzieży szkół o profilu spożywczym.
Gratulujemy naszym uczniom talentu i pracowitości oraz życzymy dalszych sukcesów !!!
Sylwia Nizioł i Dorota Dudzińska