UCZNIOWIE ZSA-T W ROPCZYCACH ZNOWU NA PODIUM

W dniu 8 grudnia 2017 r. uczniowie klas I i III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wzięli udział w Międzynarodowych Targach Produktów  Ekologicznych, które odbywały się w G2 Arena Centrum Wystawienniczo- Kongresowym Województwa Podkarpackiego w Jasionce. Oprócz zwiedzania stoisk wystawienniczych z żywnością ekologiczną, kibicowali również swoim kolegą, którzy w tym czasie uczestniczyli w odbywającym się tam  konkursie kulinarnym pod nazwą „Bycza uczta”, przeznaczonym  dla uczniów szkół gastronomicznych.  Konkurs ten realizowany był w ramach Projektu finansowanego z Funduszu promocji Mięsa Wołowego. Był to konkurs ogólnopolski. Uczestniczyło w nim 8 drużyn. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy IV a TŻiUG:   Duwer Łukasz i Dziurdzik Tadeusz przygotowani przez panią Magdalenę Charchut oraz panią Halinę Wiktor. Chłopcy startowali w konkursie indywidualnie. Ich zadaniem było przygotowanie dania zasadniczego, w którym podstawowym produktem było mięso wołowe. Na przygotowanie tej potrawy mieli 90 minut.  Łukasz sporządził „Zrazy wołowe garnirowane sosem grzybowym, skąpane w puree  selerowo- pietruszkowym z marchewkowym sushi ”, natomiast Tadeusz „Zraz polski podany na sosie grzybowym w towarzystwie risotta z kaszy pęczak, glazurowanymi burakami i puree brokułowym ”. Właśnie tą potrawą Tadeusz wywalczył sobie II miejsce.  Należy wspomnieć również, że potrawy oceniane były przez znanych kucharzy pod przewodnictwem Carlosa Gonzalesa. Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy oraz pamiątkowe prezenty przydatne w każdej kuchni. Szczęśliwi wracaliśmy do szkoły z myślą, że za rok znowu spróbujemy powalczyć o I miejsce, a chętnych do walki uczniów nam nie brakuje.

ZOBACZ ZDJĘCIA