WARSZTATY - DZICZYZNA NA WIELE SPOSOBÓW

Dziczyznę można przygotować na wiele sposobów. Mięso świetnie nadaje się na bitki, gulasze, pasztety, do smażenia czy pieczenia, o czym mieli okazję przekonać się uczniowie drugich klas Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach. 23 maja br. odbyły sie w naszej szkole warsztaty kulinarne „Dziczyzna na wiele sposobów” prowadzone przez Panią Beatę Magdoń. Uczniowie sporzadzali:
-ragout z dzika,
-bitki z dzika w towarzystwie klusek śląskich,
-polędwiczkę z dzika na konfiturze z czerwonej cebuli,
-pieczony udziec z sarny z sosem cumberland i ziemniakami hasselback,
-pasztet z jelenia i wątróbkę z dzika na grzankach z pesto z czosnku niedźwiedziego.

Prowadząca zwracała uwagę na konieczność zaopatrywania się tylko w przebadane weterynaryjnie surowce, gdyż nieprzebadana dziczyzna może być źródłem włośnicy lub toksoplazmozy. Młodzież dowiedziała się, że sztuką kulinarną  jest podkreślenie smaku dziczyzny solą, pieprzem, ziarnem jałowca, rozmarynem, tymiankiem, a jako dodatki świetnie nadają się grzyby i żurawina.

Warsztaty poprzedzone były wykładem i prezentacją dotycząca zwierząt łownych, które poprowadził Pan Marcin Hendzel - łowczy Koła Łowieckiego „Ziemia Ropczycka”. Młodzież dowiedziała się między innymi o tym, dlaczego mięso zwierząt łownych jest tak wartościowe i cenione na całym świecie.

Serdecznie dziękujemy Pani Beacie Magdoń za zapewnienie suroców i przeprowadzenie warsztatów kulinarnych, a Panu Marcinowi Hendzlowi za wtajemniczenie w arkany łowiectwa.