ŻYWIENIOWCY W DZIAŁANIU

Ostatni tydzień był dla nas bardzo pracowity. W niedzielę 15 listopada trzech naszych uczniów: Agata Magdoń uczennica klasy I TŻiUG oraz Natalia Zając i Konrad Orzech z klasy IIa TŻiUG rywalizowali w „ I Podkarpackim Festiwalu Szarlotki”, organizowanym przez Siedlisko Janczar w Pstrągowej. Członkowie komisji konkursowej na czele z Ambasadorem Marki „Podkarpackie Smaki” Marcinem Purgaczem mieli trudne zadanie, gdyż do konkursu zgłosiło się 35 drużyn ze swoimi przepysznymi szarlotkami. Wszyscy uczestnicy otrzymali wyróżnienia. Imprezę uświetniły również występy wokalne w wykonaniu Agaty Magdoń oraz Anny Chendyńskiej, a także warsztaty carvingowe. Kompozycję z owoców i warzyw wykonywały Natalia Zając i Kamila Jaworek uczennice klasy IIa TŻiUG.  Uczestnicy imprezy oraz goście mogli na żywo zobaczyć jak z buraka czy rzepy powstają róże czy tulipany. W poniedziałek natomiast odbyły się szkolne eliminacje do konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej.

Zadaniem uczniów było przygotowanie dania głównego z pstrąga. Uczestnicy stanęli na wysokości zadania, mimo iż większość z nich po raz pierwszy wykonywała potrawy z ryb. Zwycięzcy będą przygotowywani do tego prestiżowego konkursu przez szefa kuchni Adama Wałęgę - właściciela restauracji CFC Cafe & Fitness Club
w Ropczycach. Zdecydowana większość płci pięknej jasno podkreśla właściwe dla niej miejsce jakim jest kuchnia. Oprócz rywalizacji konkursowych wspieraliśmy również akcję „LOP pomaga dzieciom z hospicjum” poprzez wypiek pysznych drożdżówek. Dochód ze sprzedaży w całości zostanie przeznaczony na zakup prezentów z okazji Mikołaja dla dzieci z podkarpackiego hospicjum. W tą szlachetną akcję włączyła się cała społeczność szkolna, a pyszne słodkości wypiekała klasa II b technikum żywienia i usług gastronomicznych. ZOBACZ ZDJĘCIA