DZICZYZNA NA KILKA SPOSOBÓW

W piątek 10 lutego 2017 roku,  odbyły się warsztaty kulinarne na temat „Dziczyzna na kilka sposobów’, w ramach pracowni gastronomicznej , dla uczniów klasy II TŻiUG. Była to również lekcja otwarta i równocześnie szkolenie dla nauczycieli Zespołu Przedmiotów Gastronomicznych. Gościem spotkania był pan Marcin Hendzel- pracownik Wydziału Rolnictwa, Leśnictwa i Ochrony Środowiska w Ropczycach,  jednocześnie członek Koła Łowieckiego  „Ziemia Ropczycka” . W ciekawy sposób przybliżył on uczestnikom świat dzikich zwierząt łownych,  żyjących w naszych lasach. Omówił również rodzaje badań  weterynaryjnych , jakie musi przejść mięso zwierząt i ptaków dzikich, żeby zostało dopuszczone do spożycia. Drugim gościem a zarazem inicjatorem naszego spotkania była pani Beata Magdoń, prywatnie mama naszej uczennicy, która zasponsorowała nam potrzebne surowce. Ona też nadzorowała przebieg szkolnych   warsztatów  kulinarnych. Wspólnie sporządziliśmy bitki ze schabu z dzika w sosie własnym, zupę gulaszową, wątróbkę saute na grzankach oraz rosół z bażanta.  Miłym akcentem spotkania było wspólne biesiadowanie i delektowanie się smakami dziczyzny. Efekty naszej pracy mogli ocenić również Pani dyrektor Lucyna Kędzior oraz kierownik szkolenia praktycznego pan Andrzej Zawisza.

Serdecznie dziękujemy gościom panu Marcinowi za bardzo ciekawy wykład ,a pani Beacie za przeprowadzenie wyjątkowych warsztatów.

ZOBACZ ZDJĘCIA

M.CH, H.W.