JADALNE KWIATY I PYSZNE CHWASTY W KUCHNI

W dniach17 i 18 listopada 2016r. uczniowie klas II TŻiUG i IIIaTŻiUG wraz z opiekunami, mieli okazje uczestniczyć w ciekawych warsztatach „Jadalne kwiaty i pyszne chwasty w kuchni”. Szkolenie to odbyło się w Publicznym Przedszkolu nr 1 w Sędziszowie Małopolskim. Przedszkole to realizuje projekt „Małe smyki trenują zdrowe nawyki” i w ramach tego projektu 130 przedszkolaków uczestniczyło w „Warsztatach kulinarnych”, które odbywały się w październiku 2016r. w naszej szkole. Było to bardzo ciekawe i smaczne szkolenie, ponieważ większość z nas po raz pierwszy miała okazję smakować pyszne desery, składające się z jadalnych kwiatów takich jak: bratki, storczyki, czy stokrotki , bądź desery nimi udekorowane. Wszyscy byli oczarowanie i zaskoczeni efektami smakowymi. Warsztaty te prowadziła pani Małgorzata Kalemba – Drożdż: doktor biochemii na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie i autorka kulinarnego bloga o nazwie „Trochę Inna Cukiernia” (http://pinkcake.blox.pl/html), na którym oprócz kuchni kwiatowej, publikuje przepisy na ciasta i desery dla alergików. Jak sama twierdzi jedzenie kwiatów jest ogromną przyjemnością i uzależniającą pasją. Pani doktor przyjęła nasze zaproszenie do przeprowadzenia podobnych warsztatów w naszej szkole i mamy nadzieję, że nasi uczniowie w maju 2017 r. będą mogli pod jej okiem przygotowywać pyszne potrawy z kwiatów i chwastów zebranych na łące. Czekamy już z niecierpliwością.

H.W