TARGI ECO FAMILY KIELCE

Reprezentanci naszej szkoły: Katarzyna Wojnarowska, Żaneta Wójcik i Anna Lisak na czele z Panią Dorotą Dudzińską i szefem kuchni Adamem Wałęgą przygotowywali dania z produktów ekologicznych. Strefa pokazów kulinarnych cieszyła się dużym zainteresowaniem ze strony odwiedzających targi. Setki osób miało okazję uczestniczyć w pokazie pieczenia „czarnego” chleba, które wzbudziło ogólne zaskoczenie nie tylko pod względem niezwykłego wyglądu, ale również niespotykanego smaku. Ogromną popularnością cieszyły się także wypieki z mąki dyniowej, które charakteryzowały się lekko słodkim smakiem i intensywnie żółtym kolorem. Pokazy wypieku chleba i drobnego pieczywa wykonał i nadzorował mistrz Czesław Meus. Dużą atrakcją zarówno dla dzieci jak i osób starszych był pokaz tłoczenia soku z polskich jabłek, który każdy mógł samodzielnie wycisnąć dla siebie i go skosztować. Jako reprezentanci szkoły mieliśmy okazję spróbować ekologicznych produktów: wina pokrzywowego, nalewek,  oryginalnych serów szwajcarskich i przypraw. Było to dla nas ciekawe doświadczenie oraz miła współpraca ze Stowarzyszeniem „Polska Ekologia”.

zdjęcia-zobacz

(Ż.W, A.L, K.W)