Tego jeszcze nie było w dotychczasowej historii startów uczniów naszej szkoły w Bitwie na drobiowe smaki. Martyna i Mikołaj z klasy IV technikum żywienia 10 kwietnia 2025 r. wywalczyli miejsce w Wielkim Finale i są w gronie 8 najlepszych drużyn tego ogólnopolskiego konkursu. Trzeba zaznaczyć, że przeszli długą drogę – począwszy od pierwszego etapu, który odbył się jesienią 2024 r., poprzez styczniowe eliminacje regionalne w Ustroniu, aż do ostatnich dwudniowych zmagań finałowych w Warszawie. W sumie nasi znakomici kucharze w ramach konkursu przygotowali 5 oryginalnych receptur dań drobiowych, przeszli kilkadziesiąt godzin intensywnych treningów w szkolnej kuchni, przejechali szkolnym busem blisko 1200 km i pokonali ponad 180 konkurentów, aby znaleźć się w Wielkim Finale. Na każdym etapie konkursu musieli wykazać się wielką pomysłowością, cierpliwością, pracowitością, a w finale przydały się żelazne nerwy w starciu z presją czasu i świetnie wyszkoloną konkurencją. Martyna i Mikołaj poradzili sobie wspaniale pod każdym względem, godnie reprezentując ZSA-T i powiat ropczycko – sędziszowski. Wielka w tym zasługa opiekunki – pani Wioletty Walczyk – Weselak, która z entuzjazmem i energią przygotowywała uczniów do konkursu, angażując w to przedsięwzięcie również absolwentów szkoły oraz miejscowych profesjonalistów z branży kulinarnej. Zwyciężyła pasja do gotowania, która przysłoniła wszystkie problemy. Martyna i Mikołaj rywalizowali z najlepszymi, przebyli drogę sześciu różnych rozgrywek, by dojść do ścisłego finału. Poddali swoją pracę ocenie elitarnego jury. Jestem dumna. Dziękuję Wszystkim, którzy mam kibicowali – mówi pani Walczyk – Weselak.
Uczestnicy konkursu wraz z Opiekunką składają WIELKIE, serdeczne podziękowania wszystkim, którzy przyczynili się do ich sukcesu:
– paniom Agnieszce Konefał i Annie Kucharskiej – opiekunkom samorządu uczniowskiego ZSA-T za wielkie wsparcie na początkowym etapie konkursu,
– panom Piotrowi Kapuście i Jackowi Rogowi – Staroście i Wicestaroście Powiatu Ropczycko – Sędziszowskiego za wsparcie finansowe treningów przed Wielkim Finałem,
– firmie BATISTA Czarna Sędziszowska za podarowanie drobiu do prób przed konkursem,
– szefowi Andrzejowi Nowakowi z Pop-up BBQ w Ropczycach za udzielone rady, pomoc w opracowaniu receptur i ogrom serca oraz bezinteresownej pracy włożonej w przygotowanie uczniów,
– uczniowi Oskarowi Mierzwie – szkolnemu fotografowi za piękne zdjęcia dań na etapie eliminacyjnym konkursu,
– pani Elżbiecie Ukalskiej za treningi motywacyjne,
– paniom Agnieszce Magryś i Małgorzacie Pięcie za pomoc w redagowaniu tekstów i korektę receptur,
– nauczycielom warsztatów: panu Andrzejowi Drygasiowi za bezpieczny transport do Ustronia i Warszawy oraz za ostrzenie noży; panu Piotrowi Łobodzie za przywożenie zakupów,
– panu Krystianowi Kubikowi za naprawę samochodu na czas,
– pani Agacie Feret za kontakty z organizatorami, pilnowanie korespondencji, skanowanie i wysyłanie dokumentów,
– panom konserwatorom – Zenonowi Rogowi i Wojciechowi Misiorkowi za logistykę i pomoc w zakupach,
– absolwentom kierunków gastronomicznych; pani Adriannie Lepak, panu Marcinowi Czapce i panu Kamilowi Skórze za zaangażowanie merytoryczne i wsparcie produktami,
– ojcu Wawrzyńcowi (panu Michałowi Balasie) za duchowe wsparcie i modlitwę,
– wszystkim osobom lajkującym, motywującym i podtrzymującym na duchu,
– DYREKCJI SZKOŁY za pozwolenie na to szaleństwo!
Małgorzata Pięta
na podstawie relacji p. Wioletty Walczyk – Weselak.
Zdjęcia dań konkursowych – Oskar Mierzwa