Młodzież ze szkół ponadgimnazjalnych z Podkarpacia, Śląska, Mazowsza, Łodzi, Wielkopolski i Świętokrzyskiego rywalizowała 5 grudnia 2018r. w Boguchwale o miano najlepszego Kucharza i Piekarza. Konkurs miał na celu promowanie polskich zbóż i przetworów zbożowych, ze szczególnym naciskiem na zboża pradawne takie jak: samopsza, płaskurka i orkisz. Natalia Mazur wraz z Dominiką Raś z klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych wypiekały tradycyjne chleby pszenno – żytnie z dodatkiem orkiszu, samopszy i płaskurki oraz bułki orkiszowe z pesto z czosnku niedźwiedziego, a także bułki maślane. Uczennice z naszej szkoły zdobyły II miejsce wygrywając cenne nagrody, sfinansowane przez Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Podsumowanie konkursu i wręczenie nagród odbyło się 7 grudnia 2018 r. w Centrum Wystawienniczo – Kongresowym Województwa Podkarpackiego G2A Arena w Jasionce k. Rzeszowa. Ponadto, uczniowie wraz z Panią Dorotą Dudzińską i Panią Sylwią Nizioł uczestniczyli w XII Międzynarodowych Targach Produktów i Żywności Wysokiej Jakości, podczas których degustowali produkty i potrawy prozdrowotne, ekologiczne i regionalne.
SN & DD