W dniu 8 grudnia 2017 r. uczniowie klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Tomasz Ochab i Paweł Koczela Pod opieką pani Doroty Dudzińskiej wzięli udział w XII Europejskim Konkursie Kulinarnym podczas EKOGALI 2017, który odbywał się w G2 Arena Centrum Wystawienniczo – Kongresowym Województwa Podkarpackiego w Jasionce. Temat przewodni konkursu to „Kierunek wieprzowina”, przeznaczony dla uczniów szkół gastronomicznych. W konkursie uczestniczyło 12 drużyn m. in. ze Słowacji, Ukrainy, a także z różnych regionów Polski – Bochni, Zakopanego, Jarosławia, Rzeszowa, Sandomierza, Iwonicz i Iwonicza Zdroju. Chłopcy startowali w konkursie zespołowo. Ich zadaniem było przygotowanie dania zasadniczego, w którym podstawowym produktem była polędwiczka wieprzowa, ziemniak, bób, fasola szparagowa żółta cięta i ser kozi. Na przygotowanie tej potrawy mieli 60 minut. Chłopcy sporządzili „Polędwiczkę wieprzową sous-vide w ziołowej posypce z puree pomidorowo – ziemniaczanym, bób, fasola szparagowa, skorzonera orazsos z czerwonej cebuli. Potrawa została wyróżniona przez zacne jury w składzie jury profesjonalnego
– Krzysztof Gawlik – Executive Chef, Master Chef
– Marcin Dudek – Executive Chef Hotel Best Western Q Kraków ****
– Michał Kuduk – Executive Chef Hotel Kossak ****– Kraków
– Arkadiusz Wejer Executive Chef Restauracji Graden Hotel Hilton Garden Inn**** -Rzeszów
– Anna Strażyńska – Executive Chef Restauracji “Tawerna Kapitańska” – Oława
– Kazimiera Staszel – Executive Chef Restauracji Hotelu Kopieniec**** – Zakopane
– Sebastian Maź – Executive Chef – Norwegia
Zaś jury techniczne stanowili:
– Patryk Mach – Chef w restauracji Simple Hotelu Blue Diamond ****, członek Kadry Narodowej Kucharzy Juniorów, Brązowy medalista Mistrzostw Świata w Erfurcie,
– Maciej Pasternak – Executive Chef kuchni restauracji Radość.
-Michał Ziaja – Sous Chef Restauracji Manufaktura Hotelu Metropolitan**** – Rzeszów,członek Kadry Narodowej Kucharzy Juniorów.
Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy oraz pamiątkowe prezenty. Cieszymy się z możliwości uczestnictwa w tak prestiżowym konkursie
i liczymy, że w przyszłym roku nasi uczniowie staną już na podium.