Sieć hurtowni MAKRO Cash&Carry Polska gościła ponad 100 uczniów i nauczycieli ze szkół gastronomicznych podczas wydarzenia zorganizowanego na koniec maja w stołecznej Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości. Pokaz kulinarny, przygotowany w ramach Miksera, poprowadził Witek Iwański – szef kuchni warszawskiej restauracji Strefa, która w 2015 roku została najlepszą restauracją w Polsce a w 2016 r. otrzymała Michelin Guide – Main Cities of Europe 2016’ . Tematem przewodnim były tłuszcze „ Wszystko co kucharz powinien wiedzieć o tłuszczach”. Mikser Kulinarny stanowił również okazję do spotkania z ekspertem Federacji Polskich Banków Żywności panią Dorota Napiórkowską, która przybliżyła tematykę działalności Banków Żywności w Polsce.
Wysłuchaliśmy również ciekawej prelekcji przygotowanej przez pana Jana Kuronia „Kulinarna ekonomia , czyli jak nie marnować jedzenia i sprytnie gotować”.
,,Szef dla Młodych Talentów” to projekt wspierający młodych adeptów kulinarnych w pierwszych krokach ich kariery zawodowej. Program obejmuje dwa główne zakresy działalności: program płatnych staży w MAKRO i cykl Mikserów Kulinarnych, których misją jest edukacja oraz umożliwienie spotkań młodzieży z najlepszymi polskimi szefami kuchni.
Cieszymy się , że mogliśmy uczestniczyć w tak ciekawych i prestiżowych warsztatach kulinarnych – Agata Magdoń, Karolina Rudny i Łukasz.Duwer – uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.
H.W.