27 listopada 2017r. w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne dla przedszkolaków. Były to maluchy z Publicznego Przedszkola przy Szkole Podstawowej nr 2 w Sędziszowie Małopolskim . Grupa liczyła 43 dzieci. Już od pierwszych minut pobytu u nas, młodzi adepci sztuki kulinarnej czuli się wyjątkowo. Na dzieci oczekiwała Agata Magdoń przedstawicielka -Samorządu Uczniowskiego.
Głównym celem warsztatów było kształtowanie wśród dzieci prozdrowotnej postawy, świadomych, zdrowych nawyków żywieniowych oraz przekazywanie umiejętności kulinarnych, a także rozwijanie pasji. Miały one również na celu nauczyć dzieci czerpania radości ze wspólnego przygotowywania potraw oraz zachęcić przedszkolaki do zdrowego odżywiania pokazując, że to, co jest zdrowe, może też ładnie wyglądać i wyśmienicie smakować. Połączenie zabawy z nauką to znakomity sposób na rozbudzanie w naszych „Tadkach niejadkach” i „ Zosiach samosiach” pasji kulinarnych oraz ćwiczenie kreatywności i estetyki. Podczas zajęć dzieci samodzielnie przygotowywały ciekawe i zdrowe potrawy.
Na początek zapoznali się z zasadami BHP panującymi w kuchni. No i najważniejsze, że zdrowe wcale nie znaczy nudne 🙂 i nic tak dobrze nie smakuje jak jedzenie, które się samemu przyrządza. Bo trzeba pamiętać, że przyrządzanie posiłków ma sprawiać przyjemność i być zabawą.
Podczas zajęć maluchy miały okazję przygotować i udekorować świąteczne pierniki , ozdabiać babeczki, sporządzać własne pizzerinki a także formować rogaliki drożdżowe. Nie zabrakło również mocno zdrowego akcentu w postaci soku z świeżo wyciśniętych owoców i warzyw.
Małym kucharzom pomagali uczniowie klasy III TŻ i członkowie koła gastronomicznego. Świetnie sprawdzili się w roli starszych opiekunów, wykazując się ogromnym zaangażowaniem i empatią za co serdecznie dziękujemy.
Nad całą akcją czuwały panie: Magdalena Charchut, Halina Wiktor, Dorota Dudzińska