Samopsza, płaskurka, orkisz, pszenica okrągłoziarnowa – to zboża pradawne doskonale znane uczniom naszej szkoły. Wiedzą o nich wszystko i wykorzystują ich właściwości prozdrowotne w kuchni.
12 marca 2025 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju odbyły się eliminacje konkursu „Zboża najwyższej jakości-Powrót do zbóż pradawnych” organizowanego przez Stowarzyszenie Polska Ekologia, a finansowanego z Funduszu promocji ziarna zbóż i przetworów zbożowych.
Nasi uczniowie okazali się bezkonkurencyjni – pokonali rywali i zajęli pierwsze miejsce zarówno w kategorii kucharz, jak i piekarz. Patricia Radu i Kinga Staroń, pod opieką p. Sylwii Nizioł, przygotowały zupę, danie główne i deser z dodatkiem zbóż pradawnych, a Natalia Lisak i Korneliusz Róg, pod opieką p. Doroty Dudzińskiej, wypiekli chleby i bułki.
Sylwia Nizioł
Dorota Dudzińska