NAJLEPSI W ELIMINACJACH REGIONALNYCH KONKURSU „ZBOŻA NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI-POWRÓT DO ZBÓŻ PRADAWNYCH” !!!


Samopsza, płaskurka, orkisz, pszenica okrągłoziarnowa – to zboża pradawne doskonale znane uczniom naszej szkoły. Wiedzą o nich wszystko i wykorzystują ich właściwości prozdrowotne w kuchni.

12 marca 2025 r.  w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju odbyły się eliminacje konkursu „Zboża najwyższej jakości-Powrót do zbóż pradawnych”  organizowanego przez Stowarzyszenie Polska Ekologia, a finansowanego z Funduszu promocji ziarna zbóż i przetworów zbożowych.

Nasi uczniowie okazali się bezkonkurencyjni – pokonali rywali i zajęli pierwsze miejsce zarówno w kategorii kucharz, jak i piekarz. Patricia Radu i Kinga Staroń, pod opieką p. Sylwii Nizioł,  przygotowały zupę, danie główne i deser z dodatkiem zbóż pradawnych, a Natalia Lisak i Korneliusz Róg, pod opieką p. Doroty Dudzińskiej, wypiekli chleby i bułki.

Sylwia Nizioł
Dorota Dudzińska

Przejdź do treści