20 września uczniowie drugiej klasy technikum, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, wraz z opiekunem – p. Sylwią Nizioł, uczestniczyli w szkoleniu pod hasłem: „Produkt ekologiczny i tradycyjny” , króre odbywało się w Miejsko Gminnym Ośrodku Kultury w Sędziszowie Małopolskim. Szkolenie prowadzili specjaliści ze Związku Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego” .
W ramach zajęć uczniowie dowiedzieli się między innymi o zasadach ekologicznej produkcji, o jakości żywności ekologicznej oraz oznakowaniu produktów ekologicznych. Poznali również europejski system oznaczania produktów tradycyjnych i regionalnych, a także zasady rejestracji takich produktów.
W programie szkolenia przewidziano także degustację produktów tradycyjnych i regionalnych, m.in. pieczywa, wędlin, przetworów warzywnych, nabiału, miodów, serów, suszonych owoców. Wiedza o ich wartości dla zdrowia człowieka jest szczególnie ważna dla przyszłych żywieniowców .
Sylwia Nizioł