25 lutego 2020 r. wZespole Szkół Agro-Technicznych im.W Witosa w Ropczycach odbyły się eliminacje szkolne VI Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego „Smak gościnności 2020. Małopolskie produkty tradycyjne i regionalne 2020”. W tym roku tematem przewodnim konkursu jest Małopolski Miód Spadziowy.
Charakterystyczną cechą miodu spadziowego jest jego nieprzewidywalność występowania. Może się pojawić już w maju, dopiero we wrześniu, albo też wcale. Średnio występuje co 2 lata, ale naprawdę bogate zbiory zdarzają się co 5-10 lat. Pochodzenie miodu spadziowego jest całkowicie odmienne od miodów nektarowych. Spadź jest słodką wydzieliną mszyc, czerwców i miodówek, drobnych owadów żywiących się sokiem drzew, głównie jodły, świerka, lipy, dębu i klonów. Miód spadziowy zawiera też mniej wody niż miody nektarowe.
W eliminacjach szkolnych konkursu wzięły udział cztery 2-osobowe drużyny uczniów z klas 2 i 3 Technikum, w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pod kierunkiem p. Sylwii Nizioł i p. Doroty Dudzińskiej. Zadaniem uczestników było zaproponowanie i wykonanie dań z wykorzystaniem miodu spadziowego. Każdy zespół wykonywał przystawki i dania zasadnicze.
Nad prawidłowością przebiegu konkursu kulinarnego czuwały nauczycielki organizujące etap szkolny konkursu – jury techniczne, natomiast ocenę organoleptyczną przeprowadziło jury degustacyjne – dyrekcja i nauczyciele. O wynikach zadecydował m.in. wybór potrawy, dobór składników, metod i technik iwykonania oraz kompozycja potrawy, sposób jej wydania, kreatywność oraz ocena organoleptyczna (smak, zapach, wygląd).
Wszyscy uczniowie reprezentowali bardzo wysoki poziom i wykazali się ogromną kreatywnością. Zwyciężyły uczennice z 3 klasy: Agnieszka Siwiec i Anita Smoczyńska. Wszystkim uczestnikom gratulujemy.
S.N. D.D.