W ramach realizowanego w Zespole Szkół Agro- Technicznych projektu p.n. „ Młodzi ekolodzy – na ratunek pszczołom”, w klasach technikum żywienia i usług gastronomicznych odbyły się prelekcje na tematy związane z pszczelarstwem : „Rola i funkcja pszczół w środowisku”, „Wartość odżywcza produktów z ula”, „Anomalne stany w rodzinie pszczelej- rozpoznanie i likwidacja zagrożeń”, „Zagrożenia ekologiczne wynikające z monokulturowych upraw i z niewłaściwego stosowania środków ochrony roślin”. Ponadto odbyły się ćwiczenia dotyczące rozpoznawania zafałszowań produktów pszczelich. Młodzież degustowała różne rodzaje miodów, w tym: rzepakowy, spadziowy, lipowy, gryczany, wielokwiatowy. Druga część spotkania, bardziej praktyczna przebiegała na zajęciach w pracowni gastronomicznej gdzie młodzież pod okiem nauczycieli sporządzali wiele potraw i napojów na bazie miodu. Uczniowie przygotowywali między innymi Miodowe smoothie z pieczonym jabłkiem, letnie trio owocowo- miodowe, miodowo-cytrynowe doładowanie, napój miodowy w towarzystwie pomarańczy i limonki, zielona energia z miodem, kiwi, szpinakiem i limonką, orzeźwiająca zielona herbata z cytryną i miodem czy miodowo-piernikowy przekładaniec. Zdaniem uczniów były to bardzo ciekawe zajęcia, rozwijające ich umiejętności praktyczne i teoretyczne z dziedziny gastronomii.
M.Charchut, A.Górak