Już po raz 10 uczniowie klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z opiekunami w dniu 18 listopada 2016 r.byli na wycieczce zawodowej
w Krakowie. Najważniejszym celem naszego wyjazdu był udział w Międzynarodowych Targach Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA, gdzie blisko 300 wystawców z kraju i zagranicy prezentowało oferty wyposażenia obiektów gastronomicznych i noclegowych a także różnego rodzaju napoje, artykuły spożywcze dla gastronomii oraz wina z całego świata.
Udział w tych Targach był dla nas nowym i ciekawym doświadczeniem. W trakcie zwiedzania mogliśmy zobaczyć nowoczesny sprzęt i urządzenia do wyposażenia zakładów gastronomicznych i hoteli , podglądać pracę doświadczonych kucharzy i barmanów,a także, co istotne, degustować przyrządzane przez nich dania i napoje. Podziwialiśmy również umiejętności prezentowane przez najlepszych baristówi w Polsce. Liczne wykłady oraz szkolenia prowadzone przez ekspertów, degustacje produktów regionalnych, aromatycznych kaw i herbat przyprawiały o zawrót głowy, ponieważ musieliśmy wybierać te, które dla nas były najbardziej interesujące.
H.W. i M.Ch.