NAJLEPSI W KONKURSIE GASTRONOMICZNYM!
16 października w Zespole Szkół Technicznych w Mielcu odbyły się eliminacje wojewódzkie III Ogólnopolskiego Konkursu dla uczniów szkół o profilu spożywczym pt. „Zboża najwyższej jakości. Powrót do zbóż pradawnych”. Organizatorem Konkursu Kulinarnego jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych- Polska Ekologia. Konkurs był finansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Młodzież rywalizowała w dwóch kategoriach: kucharz i piekarz. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy drugiej Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Kinga Staroń i Patricia Radu, przygotowane przez p. Sylwię Nizioł, to utalentowane autorki konkursowego dania głównego: polędwiczki sous-vide w sosie serowym w towarzystwie kaszy gryczanej z orzechami i karmelizowanej marchewki, zupy: „karminowe love” oraz deseru: orkiszowego brownie na pierzynce z mango zamkniętego w ciastku z płaskurki. Natomiast młodzi mistrzowie gastronomii: Natalia Lisak i Korneliusz Róg, pod opieką p. Doroty Dudzińskiej, wykonywali szyszki weselne „zagorzyckie”, chałki z sezamem i cynamonem, precle i bajgle, chleb z foremki i zaplatane bułki supełki z masłem czosnkowym i pietruszką. Do wytworzenia potraw i chleba uczniowie wykorzystywali między innymi produkty zbożowe, ze szczególnym uwzględnieniem prastarych zbóż: samopszy, płaskurki, orkiszu, pszenicy „okrągłoziarnowej” vel „Trispa”, jak również pszenicy i żyta.
Nasze drużyny odniosły ogromny sukces ! W obu kategoriach zajęły zaszczytne drugie miejsca.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów kulinarnych!
Sylwia Nizioł
Dorota Dudzińska